Aurinkoista sunnuntaita! Aurinko on onneksemme hellinyt meitä täällä lounaisrannikolla oikein kunnolla ja sen, sekä ylimääräisen vapaapäivän ansiosta, on pihalla tehtävien to-do-listan hommia saatu yliviivailtua oikein urakalla. Julkisivua on harjattu, paikattu, pohjustettu ja maalattu, pergolan tiililaatat pesty painepesurilla ja kesäkalusteetkin ovat pergolassa jo paikoillaan. Vielä jäi energiaa aloittaa second hand löytöjen eli pinkiksi maalattujen Myran tuolien kunnostusta. Tuoleja tutkiessani, huomasin, että pinkin maalin alta paistava mustakaan, ei ole tuolien alkuperäisväri, vaan pohjalta pilkotti tiikkiviilu. Innostukseni asiasta oli kuitenkin varovaista, koska tiesin, että todennäköisyys maalikerrosten pois saamisesta ilman ilman ohuen viilun puhkihiomista, olisi häviävän pieni. Ja näin myös kävi. Vaikka enin maali lähti pois tuolien pinnasta melko helposti, jäi mustaa maalia paikka paikoin viilun syykuvioiden pohjaan reilustikin. Sen pois saaminen kokonaan ilman, että viilu kuluu puhki on mahdotonta, joten tuolit tulevat saamaan myöhemmin päällensä uuden maalin kerroksen. Minkä värisen, se jää nähtäväksi!


Ohjeet tuolien maalaamiseen:
Aloita hiomalla istuimen maalipinta karkeaksi P80-100 hiontapaperilla syiden suuntaan. Mikäli et ole tottunut työskentelemään koneella, voi olla parempi tehdä hiontatyö käsin. Käytä silloin hiontapaperin alla tukena puukalikkaa tai kumista hiontatukea, jonka ympärille hiomapaperin voi kiinnittää. Tuolin kaarevat osat tulee hioa käsin joka tapauksessa. Kun istuimen yläpinta on valmis, irroita pohjan muovikupu ja sen jälkeen ruuvaa jalat irti istuimesta. Hio tuolin alapinta samoin, kuin päällinenkin. Kaikkea vanhaa maalia ei tarvitse saada pois, mutta kokeile kädellä, jotta tunnet ettei epätasaisuuksia tunnu maalirajojen välillä tai pinnassa. Tuntoaisti on tarkempi kuin silmä. Itse hion pois kaiken maalin minkä sain, koska halusin nähdä, voiko viilun vielä pelastaa.
Poista tämän jälkeen hiontapöly kostealla rätillä ja anna pinnan kuivua. Mikäli tuoleissa on koloja tai viilusta puuttuu paloja, pakkeloi kolot esimerkiksi Tikkurilan lakkakitillä. Paina lastaa pintaa vasten niin lujaa, että pakkelia jää vain koloon eikä istuimen pinnalle. Tämä siksi, että pakkelikohtia myöhemmin hiottaessa ei tarvitsisi hioa ylimääräistä lakkakittiä istuimen pinnasta.
Kun pakkeli on kuivunut, hio ylimääräinen pakkeli pois ja tarkista että istuimen pinta on tasainen. Jos kitti on kuivuessaan kutistunut liikaa, toista pakkelointi ja hionta. Poista pöly kostealla rätillä ja anna kuivua.
Nyt tuolit ovat valmiita maalattaviksi. Paras lopputulos tulee ruiskulla maalatessa. Jos et ole maalannut ennen ruiskulla tai sinulla ei maaliruiskua ole, voi tuolit viedä maalaukseen vaikka paikalliseen automaalaamoon.
Jos haluat kuitenkin maalata tuolit itse ilman ruiskua, käytä silloin pientä lyhytnukkaista mohair-telaa ja lakkabensiini ohenteista alkydimaalia, näin saat tasaisemman maalipinnan. Vaikka maalikaupassa tarjoavatkin helposti vesiohenteista akrylaattimaalia, etenkin aloittelijoille ja naisille, en henkilökohtaisesti suosittele sen käyttöä.
Tikkurilan Empire tai Miranol ovat esimerkiksi hyviä ja kestäviä kalustemaaleja. Maalaa istuin syiden suuntaan, suorilla, pitkillä vedoilla, istuimen alusta loppuun saakka. Anna kuivua kerrosten välillä aina vuorokauden. Tee aina ennen uutta maalauskertaa välihionta P240 hiontapaperilla. Tämän välihionnan tarkoitus on poistaa kuivumisen aikana pinnalle laskeutuneet pölyt, laskea alas pystyyn nousseet puunsyyt ja tehdä pinnasta todella sileä ennen seuraavaa maalauskertaa. Älä jätä tätä väliin. Välihionnan tarkoitus ei ole varsinaisesti hioa pintaa, vaan se on enemmänkin kevyttä pyyhkäisyä läpi maalipinnan. Kokeile taas kädellä pinta läpi. Poista pöly kostealla ja maalaa toinen kerta. Anna kuivua. Muista, että mitä kiiltävämpi kiiltoaste maalissa on, sitä enemmän maalipinnan virheet sekä maalausjälki korostuvat. Puolihimmeä tai puolikiiltävä ok.Työn iloa!
-tuija-