tiistai 26. helmikuuta 2013

Maton valinta

Näin maaliskuun kohta alkaessa on moni sisustaja havahtunut päivittämään kotinsa ilmettä keväisemmäksi. Toinen ostaa kukkia kotiin, toinen haaveilee uusista sisustustyynyistä. Mietitään kevään tehostevärejä ja trendejä. Pienillä asioilla saakin kivasti kotinsa päivitettyä uuteen kauteen, ilman suuria kustannuksia ja remontteja. Uusia mattojakin moni näyttää harkitsevan ja juuri matoista ajattelinkin tänään kirjoittaa.

Erityisesti nostan esiin mattojen koot ja niiden vaikutuksen huoneen kokonaisilmeeseen.Matto-ostosta harkittaessa moni miettii hyvinkin tarkkaan maton ulkonäköä, materiaaleja ja puhdistettavuutta, mutta usein maton koko jää pienemmälle huomiolle. Useimpien toimittajien vakiokoot matoille ovat 140x200, 160x230 ja 200x300cm ja rullasta myytävien mattojen vakioleveys 80cm. Näihin kokoihin moni tyytyy, sen kummemmin miettimättä olisiko muutamasta lisäsentistä hyötyä tilan ilmeen muokkaamiseen puhumattakaan funktionaalisuuden lisääntymisestä.

Suomessa tyypillisesti olohuoneeseen valitaan matto, jonka koko on tuo 160/170x230, vaikka useimpiin omakotitalon olohuoneisiin mainittu koko on liian pieni. Liian pieni matto ei kokoa kalusteita ryhmäksi, vaan jää keskilattialle irralliseksi objektiksi vääristäen pahimmillaan koko huoneen mittasuhteita. Liian pieni matto on kuin pesussa kutistunut paita, se ei imartele ketään. Matto tulisi sijoittaa pitkä sivu sohvan suuntaisesti joko siten, että maton reunat jäävät n.10 cm nojatuolien ja sohvan reunasta tai siten, että reuna selkeästi menee sohvan ja tuolien etujalkojen alle. Itse suosin jälkimmäistä, jolloin kokonaisuudesta tulee yhtenäinen ilman turhia tilaa jakavia rajoja. Yhtenä nyrkkisääntönä voi pitää myös sitä, että matto olisi leveämpi kuin itse sohva, jolloin mattoa riittää yli sohvan molemmin puolin. Liian suuri mattokaan ei ole hyvästä, joten jos matto sijoitetaan lähelle seinää, on sen hyvä etäisyys seinästä noin 30cm, jolloin lattia muodostaa matolle kehyksen.
Jos istuinryhmä on keskellä isoa huonetta, kalusteet voivat olla myös kokonaan maton päällä.
Mikäli samaan huoneeseen sijoitetaan useita mattoja, niiden tyylin tulisi olla yhteensopiva ja niissä tulisi mielellään olla ainakin yksi yhteinen väri.


Valittaessa matoa ruokapöydän alle, tulisi silloinkin valita  riittävän iso koko. Maton tulisi ulottua pöydän reunojen ulkopuolelle ainakin 60 cm, jotta tuolit jäävät kokonaan maton päälle myös niitä käytettäessä. Valitse pöydän alle materiaali, joka on helppo puhdistaa. Etenkin lapsiperheessä matolle voi roiskahtaa pöydältä jotain ylimääräistä. Villa toimii ruokapöydän alla hyvin johtuen villan sisältämästä omasta rasvasta. Rasva estää lian tunkeutumisen syvälle kuituun ja helpottaa puhdistusta. Mikäli sinulla on lasipöytä, voi valita maton missä on kaunis keskuskuvio, kun taas kalusteiden peittäessä suurimman osan matosta, voi kuvio olla ns. all-over-design eli tasainen kuvio. Kuten alussa jo mainitsin on käytävämattojen vakioleveys yleensä 80cm ja valitettavasti en heti tältä istumalta muista yhtään eteiskäytävää, mihin koko olisi ollut optimaalinen. Eteis- ja käytäväleveys asunnoissamme on yleensä 120cm,  jolloin pitkä 80cm leveä matto tekee tilasta kiitoratamaisen. Valitsemalla leveydeksi 100cm, voimme visuaalisesti leventää kapeaa käytävää ja muokata se näyttämään huonemaisemmalta. Jos käytävä on pitkä kaksi erillistä mattoa yhden pitkän sijaan, saa tilan näyttämään lyhyemmältä. Aina parempi jos toinen matoista voi olla hieman toista leveämpi tai erimuotoinen.

Mittatilausmatot ovat neliöhinnaltaan kalliimpia kuin vakiokoot, mutta ehkä satsaaminen kannattaa paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Jospa vaikka mattoa ei tarvitsisikaan vaihtaa niin usein.

Hyvin isoon huoneeseen voi myös ostaa vaikka  kaksi vakiokokomattoa rinnakkain. Varsinkin ryijymäiset nukkamatot toimivat näin hyvin, sillä pitkä nukka peittää mattojen saumakohdan ja kokonaisuus näyttää yhdeltä. Kahta pienempää on myös helpompi siirtää ja tuulettaa kuin yhtä isoa ja painavaa mattoa. Tosin nykyaikaisten imurien tehon pitäsi riittää pitämään matot pölyttömänä ilman ulos viemistäkin. Meissä suomalaisissa vaan tuntuu asustavan tiukasti tuo mattojen ulos viemisen tarpeellisuus. Muualla maailmassa  suosittua tyyliä valita iso matto myös makuuhuoneeseen, suosin itsekin jos mahdollista. Iso matto makuuhuoneessa tekee saman ryhmää kokoavan vaikutelman kuin olohuoneessakin sekä helpottaa huomattavasti mattojen imurointia. Isoa mattoa valitessa on hyvä mitoittaa matto siten, että matto tulee vuoteen reunoilta ja jalkopäädystä yli ainakin 60cm. Suomessa suositaan hinnan vuoksi usein kahta tai  kolmea pientä vuoteen vierusmattoa, (jotka sitten eivät ikinä ole suorassa). Usein ei haluta sijoittaa rahaa mattoon, mikä jää sängyn alle piiloon. Toinen perustelu on se, että matto kerää pölyä sängyn alla. Itseasiassa matto ei kerää pölyä itseensä sen enempää sängyn alla kuin muutenkaan, mutta sitoo kyllä paremmin huoneessa leijailevan pölyn itseensä ja täten vähentää ilmassa olevan määrää.
Mattojen valintaa tehdessä kannattaa siis suoda hetki aikaa myös maton koon miettimiselle. Kaikkia mattoja ei tietysti ole mahdollistakaan saada mittatilauskoossa, mutta monen maton isoin vakiokoko 2x3m riittää jo useimpiin suomalaisiin olohuoneisiin.
Toivottavasti tästä oli jollekin hyötyä, vaikka postauksesta tulikin hieman "saarnahenkinen", joten amen! 

-tuija-  

Kuvituksena tässä postauksessa on Woodnotesin  mattoja, kauniiden kuvien tähden, ei mainoksena!

34 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta! Mielenkiintoista luettavaa. Olen jo kauan ollut sitä mieltä että meidän olohuoneessa pitäisi olla kaksi isoa mattoa vierekkäin, siten että ne olisi osittain sohvien alla luoden juuri sitä yhtenäistä tilaa. Nykyinen matto on ehkä pari senttiä pitempi kuin sohvan leveys mutta aika iso osa olkkaria jää ilman mattoa.. Sen lisäksi olen aika kyllästynyt näihin pörrömattoihin, joita meillä riittää. Olisi siis aika kallista vaihtaa kaikki. Näillä siis mennään, mutta ehkä jossain vaiheessa alan hiljalleen vaihtamaan mattoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laadukkaat matot ovat kalliita, harva niitä pystyy uusimaan kerralla. Ja hyväkin niin, silloin pystyy rauhassa miettimään mitä ja minkälaista haluaa. Tulee vähemmän hutiostoksia.

   Poista
 2. Paljon hyviä vinkkejä, kiitos tästä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä "muistutuksesta"! :) Toivottavasti mahdollisimman moni lukee tämän ja ottaa onkeensa, sillä liian pieni matto saa monesti koko tilan näyttämään ihan hassulta. Itsekin käytin aiemmin pieniä mattoja suuressa tilassa, mutta onneksi opin siitä muutamia vuosia sitten pois (olikohan se Marko Paananen, joka tv:ssä samasta asiasta saarnasi...?). Asun tällä hetkellä nykymittapuulla tarkasteltuna aika isossa kaksiossa, mutta huoneet ovat silti sen kokoiset, että nämä 160 x 230 cm matot ovat meille oikein passelit, vaikka olohuoneeseen isompikin sopisi. Itse suosin myös sitä tapaa, että matto menee osin sohvan alle. Tuon tyylin kyllä opin lemmikkien takia: vähänkään kevyempi matto oli hetkessä läjässä, kun pojat vetivät rallia, joten matto oli pakko pitää paikoillaan sohvan avulla. :D Nyttemmin meillä on vielä maton päällä suuri ja painava puinen sohvapöytä, joten kyllä pysyy matot lattialla! :)

  Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo maton paikallaan paremmin pysyminen jäikin tekstistä pois. Matto pysyy paikallaan huomattavasti paremmin, kun sen päällä on istuinkalusteiden paino.

   Poista
 4. Hyvä juttu ja niin totta. Itsekin huomasin joku aika sitten, että liian pieni matto "pienentää" tilaa. Oikean kokoisella matolla tila näyttää aivan erilaiselta ja huone pääsee oikeuksiinsa. Makuuhuonessa minullakin on ollut iso matto, joka siis isolta osalta sängyn alla.. ja tuota pölyn keräämistä olen juuri pohtinut :)Mutta tuohan se paljon lisää viihtyisyyttä ja kotoisuutta. Kiitos vinkeistä! :)

  VastaaPoista
 5. Hyödyllinen postaus, meinasin tällaista ehdottaakin jossain vaiheessa, kun mulla on ollut pieni matto-dilemma sen koko ajan kun olet tässä asunnossa asunut! Tosin pienen neliömäärän vuoksi näitä vinkkejä on hieman hankala toteuttaa, tällä hetkellä iso matto on vinottain sohvaa kohden mennen puoliksi sen alle, mutta pienempi saattaisi tosiaan näyttää vielä oudommalta. Värin kanssa on myös painittu, kun ei kaikki vaan voi olla turkoosia.. ;) Tosin nykyinen on haalea vaaleansininen ja kauiten lattialla viihtynyt, mutta joskus tekee mieli tehdä muutoksia senkin osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hEnni, matot varsinkiit kalliit kannattaa valita samoin perustein, kun kalusteetkin. Neutraaleissa, aikaa kestävissä väreissä. Värimieltymykset tulevat ja menevät ja pian arvokas matto saattaa kyllästyttää värillisenä. Turkoosiin voit yhdistää esimerkiksi harmaan, beessin tai valkoisen maton. Jos lempivärisi turkoosi alkaa joskus kyllästyttämään, sopii nuo maton värit seuraavaankin väriihastukseen.

   Poista
 6. Samalla linjalla ylläolevien kanssa, erittäin hyvä ja asiallinen postaus. Mekin tuohon käytävämatto-ongelmaan törmättiin juuri vähän aikaa sitten. Matto jäi lopulta kauppaan, koska tuo 80cm näytti jo ajatuksissa niin typerältä, korostaen käytävämäisyyttä oikein. Kiva, että jaat arvokasta tietoasi näin piirrosten kera! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petteri, en tosiaan muista että olisin ikinä valinnut kenellekkään tuota 80cm mattoa, vaan aina on otettu vähintään 90cm leveänä käytävään.

   Koska olen toiminut niin kauan myös alan kouluttajana, olen tottunut jakamaan tietoa auliisti eteenpäin, ilman että koen sen olevan itseltäni pois. Oikeastaan juurikin toisin päin :)

   Poista
 7. Loistava postaus! TÄYSIN samaa mieltä kanssanne. Tuo säästin 50e ja ostin pienemmän maton -syndrooma saa minutkin näkemään pinkkiä (joka on pahempi asia kuin punainen) Siirsin juuri kotonani maton sohvan alle ja se muutti tilan täysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. enne, kiitos!
   Mutta "kanssanne" siis "KANSSANNE"!!! Vanhenin juuri 20 vuotta ;DDD
   Tiesithän että 40 on uusi 30, joten please sinuttele toki jatkossa. (tämä on siis huumoria, mutta siitä on puolet totta ja ehkä tuohon 40 pitää lisätä vielä pari vuotta, mutta silti!!)

   Kiva silti, että kommentoit :)

   Poista
 8. Kiitos erittäin hyödyllisestä postauksesta. Uusi talo alkaa valmistua ja ajankohtaisena on ruokapöydän, tuolien, sohvan ja mattojen valinta. Löysin ihan vasta blogiisi ja olen super-ihastunut. Selasin vanhoja juttujasi läpi - olen oppinut ja löytänyt jo monta hyödyllistä asiaa. Niiaus ja kumarrus. :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos tästä postauksesta! Tämä tuli niin tarpeeseen, erityisesti tuon käytävän osalta. Meidän pitkä aula on mattojen osalta aiheuttanut harmaita hiuksia, joten lopputulos on ettei siinä ole matto(j)a. Sain tästä innostusta miettiä asiaa taas uudemman kerran ja uudesta vinkkelistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt sitten vaan mittanauha viuhumaan :)

   Poista
 10. Supersuper hyödyllinen postaus, kiitos tuhannesti!

  Maarit

  VastaaPoista
 11. Kiitos, jo ties monetta kuukautta mattohankintojen kanssa painineena tuntuu, että juttusi oli kuin auringonpaiste risukasaan! Jotain alkoi hahmottumaan mielessäni! Selkeät piirustukset ovat vielä todella suuri apu ja helpottavat jatkosuunnittelua. Blogisi on Tuija loistava, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heta, kiitos sinulle, että aina jaksat kommentoida. Kommenttisi tuntuu todella hyvältä, näen että siinä on sydän mukana, kiitos siitä :)

   Poista
 12. Kiitos Tuija! Todella hyvä ja hyödyllinen postaus, mistä taas ammattitaitosi ja kokemuksesi tulee hyvin esiin! :-)

  Aurinkoista viikkoa!

  Mrs A

  VastaaPoista
 13. Aurinkoista viikkoa myös sinulle Mrs A ja tuhannet kiitokset kauniista kommentista!

  VastaaPoista
 14. Kuten jo edellä todettu; oiva postaus. Ei oo tainnut mikään kotimainen lehtikään tehdä vähään aikaan "saarnaa" tuosta aiheesta. Syytä olisi!
  -nimim. Kummitädin matto-opeissa koko iän viettänyt... Ja silti meillä tällä hetkellä liian pieni matto ruokapöydän alla koska varastosta ei sopivaa löytynyt ja miehen tuolien kolistelua aamuisin en millään kestänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jolli, joskus suutarin lapsella vain ei ole kenkiä :)

   Poista
 15. Hei Tuija! Nämä tietoiskut ovat ihan parhaita ja olen saanut niistä todella hyödyllistä tietoa. Pienen toiveen haluaisin esittää...olisiko mahdollista, että tekisit tällaisen informatiivisen postauksen tehosteseinien (tapetti/maali) käytöstä. Olemme rakentamassa uutta omakotitaloa ja painiskelen tapettiongelman keskellä lastenhuoneiden osalta. En haluaisi laittaa tapettia kaikille seinille. Onko yhden seinän tapetointi tylsää, pitäisikö laittaa kahdelle seinälle, mille seinille tehostus sopii parhaiten, sängyn päätyyn, sängyn viereen, ikkunaseinälle??? Minkälaiset tehosteseinät siis olet kokenut toimiviksi ja mitä pitäisi välttää? Olisin erittäin kiitollinen tällaisesta tietoiskusta :) -Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kristiina ja kiitos hyvästä postausideasta. Laitan asian korvan taakse ja toteutan toiveesi heti kun mahdollista!

   Poista
 16. Hyvä juttu muuten, mutta pakko kommentoida, että ehkä juttujen lähde olisi myös kohteliasta mainita. Esim suoria lainauksia muilta sivuilta ja toisten teksteistä? Kohteliasta myös sisustussuunnittelijalta, että ei esitä tekstejä ominaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miia, totta turiset lähteistä, mutta teksti on oma kirjoittamani. Joitain yksityiskohtia olen tarkistanut valmistajien sivuilta, mutta kenenkään toisen tekstiä suoraan ei kyllä pitäisi olla.

   Itselläni on vuosien mittaan kerättyjä kansioita eri materiaaleista ja näitä kansioita käytin nytkin muistin tueksi. Kansioiden sisällöt ovat mm. muistiinpanojani opiskeluajoilta sekä itse myöhemmin kirjoittamaani ja keräämääni aineistoa. Myös kaikki piirroskuvat ovat täysin itse piirtämiäni. Olen opettanut vuosia eri oppilaitoksissa monia eri sisustusaineita, jakanut omia tulosteita tuhansia kappaleita ja kirjoittanut aiheista artikkelejakin. Olisiko mahdollista, että teksti olisi jollain muulla sivustolla alunperinkin omaa tekstiäni?

   Mutta jos tarkoitit lausetta "liian pieni matto, on kuin liian pieni paita. Se ei imartele ketään" Olet oikeassa, tämän loistavan vertauksen olen kuullut joskus jostain ja se oli mainiosti sanottu!

   Muuten kommentti lähteistä on aiheellinen ja myös valmistajien sivuilta haetut tarkistukset pitäisi kyllä mainita.

   Poista
 17. Ihan mahtavan mielenkiintoinen ja hyödyllinen blogi! Onneksi löysin tämän, kun etsin netistä apua maton valintaan. Olen samaa mieltä kanssasi, että isoon huoneeseen iso matto. Mutta onko puolestaan maton kuviolla ja kuvion koolla väliä? Olen hankkimassa olohuoneeseen itämaista mattoa, noin 200x300cm. Maton päälle tulee sohvapöytä ja reunoille sohva ja nojatuolit. Nyt olen jumittunut miettimään sitä, että valitsenko mattoon pientä kuviota vai isompaa ja selkeämpää. Onko kuvion valintaan mitään "sääntöjä"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, mitään sääntöä tästä ei ole. Koska maton päälle tulee paljon kalusteita, ei iso kuvio pääse edukseen peittyessään kalusteiden alle, paitsi jos sohvapöytäsi on lasia. Se ei kuitenkaan ole mikään kynnyskysymys, vaan voit valita kuvion koon ihan mieltymyksesi mukaan.

   Poista
 18. Kiitokset hyvästä blogista. Mietin mattoasiaa ja googlella löysin blogista vastaukset täydellisenä kysymyksiini. Olen astmaatikko ja en ole käyttänyt mattoja pölyn vuoksi ja koska lattiani ovat hienot ja tärkein syy on se, että en ole osannut ostaa sopivaa mattoa ja sijoitella sitä. Nyt mietin sitä, että matto olisi talvella kiva olohuoneessa. Lisäksi minulla on lasipöytä, joten kuviollinen matto olisi hauska.

  Vielä yksi tarkentava kysymys. Kannattaako pieneen asuntoon ostaa ollenkaan mattoa? Jotenkin näyttää selkeämmältä ilman mattoa, kun on muutenkin tavaraa ja kaikki sumpussa. Jos maton laittaa, niin olisi oltava välimatkaa seinästä ja tilaa ei ole juurikaan.

  Seinän vieressä on piironki, laitanko piirongin puoliksi maton päälle siis piirongin etujalat? Piironki on 45 cm leveä seinästä ja maton pitäisi olla 30 cm irti seinästä ohjettesi mukaan.

  Harvoin näkee kauniita koteja, sellaisen kun näkee niin ihailee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiva kuulla, että löysit vastauksia kysymyksiisi.
   Pieneen asuntoon voi laittaa maton, kunhan matto on tarpeeksi kookas, jolloin se kokoaa tilan, eikä jää irralliseksi pieneksi tilkuksi keskelle lattiaa, silloin tilasta tulee rauhaton. Osa seinän vierellä olevista kalusteista asettuu juurikin puoliksi maton päälle, jolloin ne ikään kuin sitoutetaan ryhmään.

   Poista