maanantai 22. lokakuuta 2012

Callunoita, Moussakaa ja keikauskakkua

Viikonloppu kului leppoisissa merkeissä, lähinnä ruokaa laitellen ja vähän pihahommia tehden. Mitään fiksua ja filmaattista sanotavaa ei juuri nyt tule mieleen, joten laitan tunnelmakuvia viikonlopusta sekä moussakan ohjeen, nam!




Poikkesimme lauantaina ruokaostoksille Aito kauppaan ja siellä ihastelimme kauniinvärisiä luomumunakoisoja. Niistä inspiroituneena päätimme kokata ruuaksi kreikkalaista moussakaa, mieheni herkkuruokaa. Munakoisojen lisäksi mukaan tarttui  luomusitruunoita, Rintalan luomutilan karitsan jauhelihaa sekä Kaskikansan raakamaitoa.



Jauheliha (500g) pääsi pannulle sipuleiden(2kpl), valkosipulin(2kynttä) ja öljyn kera. Ruskistuttuaan, se sai kylkeensä vielä tomaattimurskaa 2 purkkia, valkoviiniä pari desiä ja kanelia teelusikallisen. Maustettiin suolalla, pippurilla  ja kaikilla yrteillä mitä mieleen juolahti ja sitten keiteltiin kastiketta hiljalleen reilu puoli tuntia.





Sillä välin, kun kastike kiehui maukkaaksi, itketin kolme munakoisoa. Elikkä viipaloin ja ripottelin kiekoille suolaa. Suolan tarkoituksena on imeä munakoisosta kitkeryys. Tällä kertaa itketin niitä noin 20 minuuttia, jonka jälkeen kuivasin pinnalle nousseen nesteen talouspaperiin.



Öljyä pannulle ja kiekot saamaan vähän väriä.



Lado puolet munakoisokiekoista vuuan pohjalle, mausta suolalla ja kauho päälle puolet jauhelihatomaattikastikkeesta. Toista kerros munakoisoja ja sitten loppukastike.






Bechamel-kastikkeen valmistin iskemällä kattilaan nokareen voita (4rkl) ja perään vehnäjauhoja (3rkl), nopea kiehautus, muttei ruskistus. Sitten lorotin kattilaan puoli litraa Kaskikansan raakamaitoa ja annoin kiehahtaa miedolla lämmöllä. Lisäsin perään 2 desiä juustoraastetta (tällä kertaa voimakasta gruyere juustoa, ei luomua) ja maustoin muskotilla, suolalla ja pippurilla.
Mukaan valmiiseen kastikkeeseen vielä 1 kananmuna parantamaan koostumusta ja kippasin koko kastikkeen munakoiso-jauhelihahässäkän päälle.




Sitten uuniin 180 astetta ja noin 50 minuuttia. Anna Moussakan asettua uunista tulon jälkeen vartin verran ja sitten: istu ja nauti!!




Jälkiruuaksi tein Sikke Sumarin Tarte Tatin tortun, jonka ohjeen löydät täältä, klik.
Vaihdoin vain fariinisokerin luomuruokosokeriin ja kardemumman reilun kaupan vaniljajauheeseen, joka on muuten huippujen huippu. Jauhettua vaniljaa, ilman sokeria, siis täyttä tavaraa. Omenat olivat omasta puusta.







Lopuksi vielä pari kuva pihalta todisteeksi, että ihan vähän, sateen välissä, tehtiin muutakin kuin syötiin ;)






Mitenkäs teidän viikonloppu?

-tuija-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!